Rok 2002, č. 1, s. 48–50

Projekt eIFL Direct v ČR v letech 2000-2001

Hana Nová
Národní knihovna ČR

V letošním roce se projekt eIFL Direct (Electronic Information For Library Direct) dostává - stejně jako ostatní projekty programu MŠMT ČR Informační zdroje pro výzkum a vývoj - do druhé poloviny svého trvání.

Jak víme, projekt eIFL Direct byl již na podzim 1999 připraven Open Society Institute v Budapešti a prostřednictvím Sorosových nadací nabídnut 39 zemím střední a východní Evropy a jižní Afriky. Proto hned v lednu 2000 po schválení projektu MŠMT ČR bylo možné začít s databázemi pracovat. Navíc byl prvním projektem s národní licencí, tzn. pro široké spektrum knihoven. Kromě přístupu online dostaly knihovny také možnost získat databáze na CD-ROM nebo DVD-ROM. Toto prvenství s sebou samozřejmě neslo jako u každé novinky své problémy a počáteční těžkosti. Nebyly zde žádné zkušenosti s organizačními záležitostmi vznikajícího neformálního konsorcia knihoven. Plnotextové databáze představovaly pro knihovny a jejich čtenáře (vyjma několika málo vysokoškolských knihoven) nový informační zdroj, se kterým se nejprve museli naučit pracovat.

V prvním roce trvání projektu byly aktivity směrovány především na jeho prezentaci v odborných knihovnických a populárně naučných časopisech a na nejrůznějších seminářích a konferencích. Zároveň byla zajištěna školení pro registrované knihovny, celkem bylo za 2 roky proškoleno 204 knihovníků ze 148 knihoven. Obsahem školení byl vedle informací o projektu a databázích EBSCO zejména praktický nácvik rešeršních technik. Dále byly připraveny informační materiály a pomůcky pro vyhledávání v českém jazyce. Od září 2000 mají účastníci neformálního konsorcia k dispozici elektronickou konferenci eifl@cvut.cz. Je velmi důležitým prostředkem k udržení kontaktu s knihovnami a mezi knihovnami.

Na serveru Národní knihovny ČR byly zpřístupněny webovské stránky http://www.nkp.cz/eifl, které mají významnou a nezastupitelnou úlohu pro realizaci projektu. Obsahují všechny důležité informace - jak se zaregistrovat, charakteristika databází, práce s CD-ROM, seznam zúčastněných knihoven včetně odkazů na jejich vlastní prezentace projektu atd.

EIFL - vstupní rozhraní - obrázek č. 1

Stránky jsou samozřejmě průběžně aktualizovány a doplňovány. Od května loňského roku začaly být zveřejňovány statistiky o využívání databází v jednotlivých knihovnách (k dispozici jsou statistiky již od ledna 2000).

Celková statistika využívání databází:

celková statistika využívání databází - obr. č. 2

Při porovnávání využívání databází mezi jednotlivými typy knihoven (údaje za období březen-prosinec 2001) je zcela zřejmý větší podíl knihoven vysokoškolských, což je zjištění očekávané a koresponduje s podmínkami programu Informační zdroje pro výzkum a vývoj.

 

Zastoupení jednotlivých typů knihoven - počet rešerší - obr. č. 3

Webovské stránky byly propojeny s hlavními stránkami projektu, které spravuje Open Society Institute - http://www.eifl.net. Knihovny tak mají možnost sledovat projekt i v rámci mezinárodního konsorcia eIFL Direct. O vzniku, významu a budoucnosti tohoto konsorcia hovořila na konferenci INFORUM 2001 (http://www.inforum.cz) jeho koordinátorka A. M. Balogh z Open Society Institute v Budapešti. Na podzim roku 2001 bylo do mezinárodního konsorcia zapojeno více než 2000 knihoven. Při statistickém porovnání s jednotlivými zúčastněnými zeměmi je Česká republika na předních místech. Stejně pozitivně byla hodnocena na pracovním setkání koordinátorů v září 2001 v Budapešti, kde se hovořilo o problémech se zaváděním projektu, prezentacích, školeních, statistikách atd. Na setkání byl přednesen návrh na rozšíření o databáze z oblasti vědy a techniky (ST - Science, Technology) a byla diskutována možnost vzniku Mezinárodního konsorcia (Multi Country Consortium).

Také v roce 2001 pokračovala prezentace projektu v tisku a na seminářích a konferencích. Možnosti využívání databází byly ukázány v kontextu knihovnických činností, zejména akvizice a služeb. Členové neformálního konsorcia projektu eIFL Direct v ČR se sešli na 2 pracovních seminářích. Zástupkyně firmy EBSCO M. Milovanovic představila novinky v databázích, diskutovalo se o zkušenostech při práci se čtenáři, statistikách atd. Ke konci loňského roku byla vydána Příručka pro vyhledávání v databázích EBSCO, která je zdarma postupně distribuována zaregistrovaným knihovnám.

Již teď, z dosavadního dvouletého hodnocení projektu eIFL Direct v ČR, se potvrzuje několik očekávaných skutečností:

- prostřednictvím plnotextových databází odborných periodik mají knihovny k dispozici časopisy, které chyběly

- v knihovnách, které používají plnotextové databáze, dochází k výraznému kvalitativnímu posunu při poskytování služeb a dostávají se tak na srovnatelnou úroveň se zahraničními knihovnami

- práce s elektronickými informačními zdroji přispívá ke zvyšování informační gramotnosti čtenářů a uživatelů

- podíl využívání databází je největší v knihovnách vysokých škol - pro vědecké a pedagogické pracovníky a studenty je zajištěn rychlý a kvalitní přístup k nejnovějším informacím

- v případě veřejných knihoven (ve smyslu obecních, městských, krajských) má k nejnovějším odborným i populárně naučným informacím přístup široký okruh čtenářů, v obecných souvislostech lze hovořit o umožnění demokratického přístupu k informacím

- zřetelně se ukazuje vazba na další probíhající programy v rámci Státní informační politiky, především na program Veřejné informační služby knihoven

Termíny, jako jsou konsorcia, národní licence, plnotextové databáze aj., které jsme znali většinou teoreticky a četli o nich v zahraničních knihovnických časopisech, se v krátké době staly běžnými a často používanými slovy v naší knihovnické komunikaci. Díky plnotextovým časopisům přístupným v databázích mohou knihovny získat dezideráta i časopisy, jejichž odběr v tištěné podobě musel být z finančních důvodů ukončen. Projevuje se velmi těsná provázanost akvizice a služeb. V poskytování služeb dochází v knihovnách k významnému posunu, jejich obohacení a zkvalitnění se projevuje jak v obsahové šíři, tak i v rychlosti vyřízení čtenářských požadavků.

 
 

zpět na obsah - obrázek