Národní knihovna. Knihovnická revue - obrázek

 

Rok 2001, č. 3, s. 222

Životní jubileum dr. J. Burgetové

Knihovnické spolky a sítě v retrospektivě byl název semináře, který uspořádalo vedení AV ČR spolu s Vědeckou radou Knihovny AV ČR v akademické vile Lanna na počest životního jubilea PhDr. Jarmily Burgetové, která oboru knihovnictví věnovala dlouhá léta práce a má za sebou viditelné výsledky. Své narozeniny oslavila uprostřed kruhu nejbližších spolupracovníků a osobních přátel, shodou okolností většinou působících ve stejném oboru. Příspěvky významných hostů přednesené v tomto odpoledni sahaly do minulosti vzdálenější i nedávné, nebyly však nijak nostalgické. V závěru všichni přítomní s potěšením konstatovali, že společnou radostí je skutečnost, že všechny překážky a nesnáze z minulosti pominuly a dnes se již společně můžeme radovat z výsledků našeho snažení.

Dr. Burgetová pracuje v oboru v podstatě od ukončení studií, působila v Praze, krátký čas na Slovensku a po návratu opět v Praze. Od roku 1972, po vynucené přestávce, působila v ČSAV, nyní v AV ČR. V Akademii věd se zasloužila mimo jiné o vytvoření sítě knihoven ČSAV, důsledně trvala na spolupráci knihoven a knihovníků a vytvářela k tomu podmínky v cyklech seminářů.

Kromě vlastní rozsáhlé publikační činnosti rediguje akademický zpravodaj INFORMACE. Mimo Akademii věd působí v Mezinárodní asociaci bibliologie, je členkou stálé komise IFLA a zahraniční členkou VŐB (rakouského Sdružení knihovnic a knihovníků). Výraznou zásluhu měla na vytvoření a po dlouhých letech zákazu na obnovení profesní organizace SKIP, po roce 1989 stanula v čele tohoto svazu a dnes vystupuje v roli čestné předsedkyně.

V roce 1998 byla oceněna stříbrnou medailí dr. Josefa Bicka, v letošním roce se stala držitelkou Ceny českých knihovníků.

K výčtu zásluh a oficiálních uznání ještě malá osobní poznámka. Paní dr. Burgetová ještě neúnavně pracuje, je plná elánu a nesmírně odpovědná a důsledná. Schová si každý papírek s poznámkami, ale také se u ní najde každý dokument a každá informace. Má však i spoustu lidských vlastností. Ráda chodí na koncerty, hudbě nejen rozumí, ale umí hrát na housle, umí výborně uvařit a miluje svá vnoučata.

Kromě přání dobrého zdraví pro další léta sem patří i slova uznání a hlubokého obdivu.

Ivana Kadlecová

Knihovna AV ČR

 

S přáním mnoha dalších aktivních let strávených  ve zdraví a životní pohodě se dovoluje připojit také redakce časopisu Národní knihovna.